Història del Cinema Catalunya,
una de les sales centenàries de l'estat.

L’actual Cinema Catalunya ubicat al C/ Major 19 de Ribes de Freser, l’any 1900 s’anomenava Teatre  Taga  i era propietat del Sr. Nicolàs Vilageliu i Mallol el qual el va remodelar  durant l’any 1903, en morir el Sr. Vilageliu sense descendència directa l’hereda la seva neboda, Antònia –Vilageliu , com a teatre – café.

Encara que s’havia anomenat teatre Foment, dels anys 20 als any 30 agafa el nom de Teatre Taga , local que  acollia teatre, cinema, concerts i ball els diumenges a la nit. Va ser la seu del Casal Ribetà on les sessions de cinema mut eren animades per la música d’una pianola. Als mateixos anys s’inaugurava el local de la Cooperativa, actual Casal de Cultura,  formada pels treballadors amb seu al Carrer Eres, núm. 6.

Es desconeix la data exacta de l’arribada del  cinema sonor a Ribes de Freser però  s’inaugura amb la projecció de la pel.lícula “Un hombre de suerte”.

L’any 1955 l’Anuari del cine espanyol rectifica que a Ribes de Freser hi ha dos cinemes: el cinema Casal Ribetà que passa a dir-se Salon Catalunya amb 510 localitats i el cinema Puigmal que era l’antic cinema de la Cooperativa la Unió Ribetana, formada pels treballadors i  creant així una forta competència entre els dos cinemes.

L’any 1956 el propietari del Cinema era el Sr. Joan Tarruella i Tayan i entra d’operador el Sr. Eugeni Casals, passa a dir-se definitivament Cinema Catalunya.

Joan Tarruella Mallol
Joan Tarruella Mallol

L’any 1970, el Sr. Eugeni Casals assumeix la titularitat del cinema el qual es converteix en cinema comercial.

L’any 1973 el propietari Sr. Eugeni Casals, inicia una remodelació del local amb l’arranjament del sostre i una excavació per tal de formar-hi una rampa pel patí de butaques. Se n’adquireixen 315 model “Sudan Cónsul”.

L’agost de 1996 s’adquireix un projector DSSA VI-C amb llinterna XENON DSSA Tipus x 2.500.

El maig de 2002 té lloc el muntatge RACK DOLBY i també es remodelen els seients amb la compra de 180 butaques EXCARAY que provenen del cinema Grido (Olot). Per adaptar aquestes butaques, la primera fila davant de la pantalla començarà amb la fila número 13.

El 2003 el crea el cineclub “Amics del cinema de la Vall de Ribes amb la primera Presidenta de l’Associació Sra. Carme Barceló Marginet i  fa soci de la Federació Catalana de Cineclubs.

L’any 2008 es jubila el propietari del cinema, Sr. Eugeni Casals i els Amics del Cinema de la Vall de Ribes inicien la campanya per salvar el cinema, mitjançant l’Associació  anomenada “Amics del Cinema de la Vall de Ribes, que cerca socis i tasques de voluntariat per tal de tirar endavant.

L’any  2009  l’Associació assumeix la gestió de la sala per mitjà d’un conveni amb l’Ajuntament que llogarà l’equipament al propietari per transformar-lo en un espai d’ús públic i es reobra el cinema Catalunya , no com a sala d’exhibició comercial, però sí com a sala pública de projeccions cinematogràfiques. Joaquim Roqué nou president de l’Associació.

L’any 2014 s’organitza la primera edició del festival Gollut.

El 2015 la sala de projecció del Cinema Catalunya es remodela mitjançant la instal.lació d’un DCP 2K adquirit per  l’Ajuntament de Ribes de Freser i la Diputació de Girona i apadrinat durant la seva inauguració per la Sra. Isona Passola. Segona Edició del Festival Gollut.

2016. Incorporació com associats al Catalunya Film Festivals. Tercera edició del Festival Gollut.

 1. Acord del Cicle Gaudí i l’Ajuntament de Ribes de Freser. Quarta edició del Festival Gollut.
 1. Contracte d’adhesió al programa Filmoxarxa que gestiona la Filmoteca de Catalunya. Recerca història del Cinema Catalunya. Cinquena edició del Festival Gollut.
 1. Premi de Ripollès Líders 2018 en la categoria Projecció ecològica cultural popular 2018 a la nostra Associació. Sergi Díaz nou president de l’associació.
  Acord amb Apropa Cultura, com el primer cinema d’aquest grup d’entitats i centres socials que treballen amb risc d’exclusió social o amb discapacitats físics o mentals. 6è Festival Gollut.
 2. Amb les mesures de la COVID-19, reobrim la sala el 6 de juny!, amb sessions numerades a partir de la primera fila de butaques, la número 13. Jaume Palmés nou Director de la 7a. edició del Festival Gollut. 

  Al setembre d’aquest any la nostra sala queda inclosa al Registre d’empreses audiovisuals de Catalunya com a sala d’exhibició comercial.

  Al mes d’octubre, el Cinema Catalunya rep juntament amb 12 Sales més de Catalunya, una distinció de l’Acadèmia del Cinema Català. El reconeixement com a Sala Centenària. La presidenta de l’Acadèmia, Isona Passona entrega la distinció al President d’Amics del Cinema de la Vall de Ribes, Sergi Díaz.

 3. Nova web de l’Asociació i del Festival Gollut, el seu director,  Jaume Palmés presenta la 8ª edició del Festival Gollut a Ribes de Freser.
 4. Renovación xarxes social, Facebook i Instagram. Jan Baeta, nou director del Festival Gollut (9ª edició).
 5. Sota la direcció de Jan Baeta, Amics del Cinema presenta el seu 10è Festival Gollut. 

  En el segon semestre de l’any, s’implementa el nou sistema de projecció en streaming (DTS) de l’empresa Gretico.

  Al mes de novembre millorem l’estalvi energètic de la sala amb una nova instal·lació d’il·luminació i projectors amb tecnologia LED.

Galeria d'imatges